Warehouse Complex

Miami, Florida

2013-

text/images

This project for two new warehouse structures is composed of 45,000 square feet of dock-height warehouse space and 5,000 square feet of office space. The site has been designed to accommodate the requirements of the loading and unloading of tractor-trailer trucks in the most efficient manner. As a result, the two structures are located parallel to one another and share a common access road. The site has been graded to integrate accessible pedestrian access to eliminate the need for elevators.
The warehouses are constructed of reinforced concrete block masonry with a precast twin tee roof. Each structure is divided into three bays. Each bay is composed of an office at grade, which is connected by an interior ramp to dock-height warehouse space. Above the office is an open warehouse mezzanine.
This project reflects the design intention to refine a simple utilitarian building. Solving the complexities of the building program within a restricted site creates the opportunities for formal expression. In this project, a long span box satisfies the need for flexible warehouse space while compact office volumes occupy the left over space of truck turning radii. The resulting massing creates a complex building profile that is enhanced with minimal window and door openings, overhangs and varying parapet heights.

Project Team: Jason Chandler, A.I.A., Hermann Gonzalez, Carlos Fernandez

Images/Models: Chandler and Associates