The Parachute Pavilion

Coney Island, New York

2005

text/images

This proposal for the Parachute Pavilion seeks to generate activity by tying together various site elements. It unites the surrounding site through a series of controlled views along a promenade that culminates in a cantilevering box, which contains the exhibition space. Coney Island made its name as a place of amusement and spectacle. This pavilion utilizes structure to create a spectacle and to bridge distant events. It is composed of four major elements: the ramps, the threshold wall, the cantilever box and the viewing platform. The ramps that lead one up to the restaurant and exhibition areas extend the world of the boardwalk into the pavilion. They draw people from the parking upward and allow them the opportunity to experience a gradual vertical ascent / descent while viewing the Parachute Jump. Three cast-in-place concrete walls support this pavilion. Two of the walls support the north end of the pavilion while the third wall, the threshold wall, supports the ramps and the south end of the pavilion. This wall acts to frame the beach and the water beyond, while acting as a backdrop for the cantilevering exhibition space.


Awards

A.I.A. Award of Excellence, Miami Chapter, 2005
A.I.A. Award of Merit for Unbuilt Work, Florida Chapter, 2006


Project Team: Jason R. Chandler, A.I.A., Edgar Gonzalez, Mario Perez

Images/Models: Chandler and Associates