Stockholm Public Library

Stockholm, Sweden

2006

text/images

The Stockholm City Library, its annexes, the park and the Observatory Hill combine to make one of Stockholm's most memorable urban spaces. This proposal for the library extension seeks to make strong visual links between these existing buildings and their surroundings while creating an open and dynamic new entry. This proposal engages the spaces in-between structures, as much as the structures themselves. As a result, the majority of the extension is placed into the hill allowing three new reading halls views to the open spaces between the existing buildings.The main entry for this new library complex is conceived as an open transparent version of the existing annexes. Respecting Asplund's plan, this entry is positioned in the location of the unbuilt fourth annex. As an open transparent structure, it couples the back of the Asplund library and Annex One to create a new library plaza. At this plaza, there are additional entrances for the main auditorium, lecture halls and learning zone. On the ground floor, the visitor is presented with an open arrival area with a circulation desk, a ramp and elevators. The circulation desk is integrated to the sorting machine and acts as the principle book drop-off. The ramp exists as an open vertical promenade that unites all the levels of the library. On the ramp, visitors are afforded a view of the Asplund library, the park and the pond.

Project Team: Jason R. Chandler, A.I.A., Chad Constantine, Edgar Gonzalez, Gibert Atick

Images/Models: Chandler and Associates